W związku z aktualną sytuacją w kraju i województwie lubuskim oraz rosnącą liczbą ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), Lubuski Wojewódzki Lekarz Weterynarii apeluje o przestrzeganie nakazów i zakazów zawartych :
– w Rozporządzeniu Wojewody Lubuskiego z dnia 13 kwietnia 2021 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie powiatów gorzowskiego, słubickiego, sulęcińskiego i międzyrzeczkiego.
Na obszarze zagrożonym nakazuje się:
- stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące. Stosowanie środków dezynfekcyjnych i wyłożenie mat dezynfekcyjnych;
- niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających.
Na obszarze zagrożonym, zakazuje się:
- wprowadzania i wyprowadzania z gospodarstwa gdzie jest utrzymywany drób, drobiu lub innych ptaków oraz ssaków utrzymywanych w gospodarstwie, a także ich zwłok i jaj, bez zgody właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii;
- wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych bez zgody właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii;
- organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;
- wypuszczania drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego.
Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) w zależności od zjadliwości wirusa i gatunku ptaków przebiega głównie z objawami:
– depresji,
– gwałtownym spadkiem nieśności,
– pojawić się mogą miękkie skorupy jaj,
– objawy nerwowe,
– objawy ze strony układu oddechowego obrzęk i zasinienie grzebienia oraz dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie i duszność,
– objawy ze strony układu pokarmowego tj. biegunka.
– choroba przebiega w bardzo wysoką śmiertelnością sięgającą 100% a padnięcia mogą być nagłe, bez widocznych objawów.
W szczególności należy:
- Przetrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami oraz uniemożliwiający dostęp do zbiorników wodnych, w okolicy których bytuja ptaki dzikie;
- Przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
- Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
- Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.